JADŁOSPIS 27.01.2025-31.01.2025
27.01.2025r. PONIEDZIAŁEK
Śniadanie-kanapki z pastą z makreli wędzonej i jajka z warzywami (chleb razowy ze słonecznikiem pieczywo mieszane (50g)3a,3b,11, masło (5g)1, makrela wędzona (35g), jajko ugotowane na twardo, ogórek kiszony, szczypiorek, musztarda)2,6, pomidor malinowy (25g), ogórek zielony (25g), herbata ziołowa (200ml), kawa inka na mleku dosładzana miodem (200ml)1.
Obiad-zupa z soczewicy czerwonej z warzywami (skrzydło indycze (7g), włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, por (25g), soczewica czerwona (30g), ziemniaki (110g), pietruszka natka, lubczyk, *)3,7, makaron z serem (makaron świderki razowy (mąka pełnoziarnista z pszenicy durum) (60g), twaróg półtłusty (mleko, kultury bakterii fermentacji mlekowej) (60g), cukier wanilinowy (0,75g)1,3a, kompot z czarnej porzeczki (mieszanka kompotowa, kompot z czarnej porzeczki) (200ml) (cukier 5g).
Podwieczorek-mandarynka 1szt, jabłko ½.
28.01.2025r. WTOREK
Śniadanie-kanapki z pastą twarogową z pomidorami i bazylią, warzywa (chleb „max corn” pieczywo mieszane (50g)3a,3b,3c,11, masło (5g)1, twaróg półtłusty (mleko, kultury bakterii fermentacji mlekowej) (20g), pomidory suszone w oleju (3g), słonecznik)1, pomidor cherry (25g), papryka żółta (25g), herbata z imbirem (200ml), mleko (200ml)1.
Obiad-kasza gryczana prażona (50g)3, gulasz wołowy duszony (udziec wołowy (125g), cebula (7g), mąka pszenna pełnoziarnista (5g), *)3a,, ogórek konserwowy (90g), kompot truskawkowy (mieszanka kompotowa, kompot truskawkowy) (200ml) (cukier 5g).
Podwieczorek-banan ½, grusza ½.
29.01.2025r. ŚRODA
Śniadanie-kanapki z pastą z zielonego groszku i warzywami (chleb razowy na naturalnym zakwasie pieczywo mieszane (50g)3a,3b, masło (5g)1, groszek zielony mrożony (30g), pietruszka natka, czosnek niedźwiedzi, oliwa z oliwek), pomidor cherry (25g), papryka czerwona (25g), herbata owocowa (200ml), kakao na mleku dosładzane miodem (200ml)1.
Obiad-zupa żurek na zakwasie z warzywami i jajkiem zabielany mlekiem i śmietaną (skrzydło indycze (7g), włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, por (25g), ziemniaki (100g), zakwas: woda, mąka żytnia, czosnek, liść laurowy (19g), jaja (7g), mleko (10ml), śmietana 12% (5g), pietruszka natka, *)1,2,3b,7, ziemniaki z koperkiem (220g), kotlet schabowy pieczony (schab b/k (100g), jaja (12g), bułka tarta (mąka pszenna, sól, drożdże) (25g), olej rzepakowy, *)2,3a, mizeria z ogórka z jogurtem naturalnym (ogórek zielony (115g), koperek, szczypior, jogurt naturalny (mleko, białka mleka, żywe kultury bakterii) (40g), *)1, kompot wiśniowy (mieszanka kompotowa, kompot wiśniowy) (200ml) (cukier 5g).
Podwieczorek-galaretka z owocami (100g) (borówka).
30.01.2025r. CZWARTEK
Śniadanie-płatki jęczmienne (70g)3c na mleku (250ml)1, kanapki z serem mozzarella i warzywami (chleb „max corn” pieczywo mieszane (50g)3a,3b,3c,11, masło (5g)1, ser mozzarella (20g)1, sałata rzymska mini, pomidor malinowy (25g), herbata ziołowa (200ml).
Obiad-ziemniaki z koperkiem (220g), filet rybny pieczony (ryba miruna (140g), bułka tarta (mąka pszenna, sól, drożdże) (15g), jaja (10g), olej rzepakowy, *)2,3a,6, surówka z kapusty białej z olejem i oliwą z oliwek (kapusta biała (90g), marchew (10g), papryka czerwona (7g), szczypior, kukurydza (8g), pietruszka natka, olej: słonecznikowy i lniany, *), kompot wieloowocowy (mieszanka kompotowa, kompot czarnej porzeczki, kompot truskawkowy) (200ml) (cukier 5g).
Podwieczorek-melon, mandarynka 1szt.
31.01.2025r. PIĄTEK
Śniadanie-stół szwedzki: chleb „mistrza” pieczywo mieszane (50g)3a,3b,3c,11, bułka grecka pieczywo mieszane pszenno-żytnie (50g)3a,3b, masło (5g)1, wędlina (25g), dżem mini (25g), kiełki, pomidor cherry (25g), ogórek kiszony (25g), rzodkiewka, herbata owocowa (200ml), kawa inka na mleku dosładzana miodem (200ml)1.
Obiad-zupa pomidorowa z warzywami i ryżem zabielana mlekiem i śmietaną (porcje rosołowe drobiowe (19g), włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, por (25g), pulpa pomidorowa (15g), koncentrat pomidorowy (9g), pietruszka natka, ryż paraboliczny (15g), mleko (10ml) , śmietana 12% (5g), *)1,3a,7,, racuchy drożdżowe z bananem i rodzynkami (mąka pszenna (25g), mąka orkiszowa (25g), jaja (11g), drożdże piekarnicze (3g), mleko, cukier wanilinowy, banan (30g), rodzynki, olej rzepakowy)1,2,3a,3e, kompot wiśniowy (mieszanka kompotowa, kompot wiśniowy) (200ml) (cukier 5g).
Podwieczorek-serek Danio kieszonka (twaróg odtłuszczony, śmietanka, woda, cukier, skrobia kukurydziana, naturalny aromat waniliowy z innymi naturalnymi aromatami, sok z cytryny zagęszczony) (120g)1.
*przyprawy naturalne
WODA JEST DOSTĘPNA CODZIENNIE BEZ OGRANICZEŃ.
JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE.